Sineklerin Tavanda Yürümesi
Sineklerin duvarlarda, camlarda hatta tavanlarda bas asagi bu kadar rahat hareket etmeleri, yer çekimi yasasina meydan okurmusçasina davranislari hep merak konusu olmus, bilim insanlarinin da dikkatini çekmistir. Bu arada sunu söyleyelim ki, sinek diye küçümsememek gerekir. Dünyamizda bulunan her canli organizmanin dogrudan veya dolayli olarak, kendi tabiati ve eko sistemi içinde, insana bir faydasi vardir.
Vücutlarinin hacimlerine oranla, sinekler agir sayilmazlar ve onlari yere çeken güç pek önemli degildir. Bu güce karsi gelen de, ayaklarindaki killarin ucunda bulunan vantuzlardir. Bu vantuzlar ayrica yapistirici, yagli bir madde salgilarlar. Sinekler ayaklarindaki bu yüzlerce vantuz ve salgilari sayesinde her türlü yüzeyde gezinebilirler. Ancak yüzeyin yag çözücü, örnegin solvent gibi bir madde ile kaplanmamis olmasi gerekir. Sinekler tavanda yürürken, 6 bacaklarindan ikisi hareketlidir. Diger 4 bacak daima sabit durumdadir.
Karincalarda ise durum biraz farklidir. Ortalama bir karincanin vücudunun hacmine göre agirligi, sinege nazaran daha fazladir. Hatta toprakta yasayan bazi türleri düz bir zemine bile tirmanamazlar. Evlerimize giren küçük karincalar, çok hafif olduklarindan duvarlarda yürüyebilirler.
Belki böyle seyler ilginizi çekmiyor olabilir ama, asil merak edilen konu sineklerin tavanda nasil yürüyebildiklerinden çok oraya nasil konduklaridir. Öyle ya, basi yukarida, ayaklari asagida uçan bir sinegin tavana tepetakla konabilmesi için bir yerde takla atmasi, uçus konumunu degistirmesi gerekir, ama nerede, ne zaman ve nasil?
Uzun süre inanilan teoriye göre, sinekler tam konma aninda, yuvarlanan bir varil gibi yandan yarim dönüs yapiyorlardi. Bu teorinin yanlis oldugu, ancak yüksek süratli, saniyede birçok film çekebilen kameralar sayesinde ortaya çikti ve sineklerin bir sirri daha açikliga kavustu.
Çekilen filmlerden görüldü ki, sinekler tavana konarken yandan degil, sirklerdeki trapezciler gibi geriye yarim ters takla atmaktadirlar. Tavana yaklasinca, ön ayaklarini baslarinin üzerine çekerek ters dönmekte ve tavana önce ön ayaklari ile dokunmaktadirlar. Sonra sira ile diger ayaklarini da koyarak vücutlarinin tavanda tutunmasini saglamaktadirlar.